2011-7-26 12:48 HeiHeiApple
異味解決

日常生活中,常常遇到家中有各種各樣的異味,在此為您提供三種去除異味的方法,您不妨一試。
1.如何去除木具家具味道
有人建議將喝過的茶葉殘渣,放在木具家具上可以起到除味的作用

2.如何去除客廳煙味
家有吸煙分子令人頭痛,其他成員都要忍受“二手煙”的毒害。我們不妨將檸檬(含果肉)切成塊放入鍋裡,
加少許水煮成檸檬汁,然後用噴霧器噴散在屋裡,就能達到除臭效果。

3.如何去除廁所異味
家裡廁所的臭味,多半是因為馬桶所產生。除了挽起袖子清洗之外,還可以在馬桶裡倒入可樂,便可除臭。
還有一個妙方,那就是在廁所裡燃燒火柴或者點燃蠟燭,隨著燃燒改變室內空氣。
排水孔發出的臭味,可把絲襪套在排水孔,減少毛髮阻塞排水孔的機會,水管自然可以保持潔淨。

2011-7-28 12:36 HeiHeiApple
嗯......無人回覆既........

2011-8-5 15:52 Janicecccc
真係既?等我都試下先~
幾個月前搬左, 裝修過之後唔知係咪因為整得多木吊柜, 有陣酸酸地既味,
而且屋企又有人食煙, 鬼死咁大陣煙味~~
可以試下wow~~thanks!!!

2011-8-8 10:58 Hebebeebee
係咪真係ok?
我屋企爸爸同哥哥都食煙, 媽媽通常都會放定個香飄飄香薰係到,
消臭果d煙味, 如果真係可以既話我都叫媽媽試下先~~

2011-8-8 16:22 HeiHeiApple
有用就好喇, 我都係上網咁岩睇到~~

2011-8-8 17:29 婉╳婉
非常好

2011-8-10 11:06 Hebebeebee
我尋晚試過倒左我飲唔晒既可樂, 不過好似無咩唔同jar wow~
仲係好大陣屎渠臭味~~不過倒果下都幾好笑, 好多泡泡~~~

頁: [1]
查看完整版本: 異味解決